gasztronómia, Bánffy Szalon, kultúra, történelem, Vukmír = én:)

2014. július 25. 19:39 - beloke

Áfonyaszörp és lekvár

Ha már a piacon jártam ma, vettem másfél kiló áfonyát és gyorsan összedobtam belőle egy kis szörpöt és lekvárt:)

WP_20140725_010.jpg

Hozzávalók: 1,5 kg áfonya, 1,2 kg nádcukor, pektin, víz, borkősav

Az áfonyát megmosom és annyi vízzel, ami éppen csak ellepi felrakom főni. Egy krumplinyomóval nekiesek és összetördelem közben:) 5 perc forralás után átszűröm. Mivel lekvárt is akarok csinálni belőle nem passzírozom át, csak finoman. A püré 90 dkg lett, amihez 30 dkg cukrot raktam és visszaraktam főni, miután felforrt beletettem a pektint egy kis cukorral elkevertem, 5 percig forraltam és mehet üvegekbe:)

Az áfonyalé 1,4 liter lett, ehhez hozzátettem egy kiló cukrot és összeforraltam őket. Belekevertem 1 gr borkősavat és kész is a szörp. A legkisebb üvegben a maradék szörphöz tettem citromfüvet és hagyom egy-két napig állni. Kiváncsi vagyok milyen íze lesz:)

WP_20140725_012.jpg

És akkor a pektinről. Egy természetes lekvárzselésítő cucc, kevesebb cukort igényel, mint a dzsemfixek. 1 kg gyümölcshöz kell 20-30 dkg. A cukorral kell összekeverni és úgy hozzáadni a lekvárral. Ez a doboz 840 Ft volt és 10 kg gyümölcshöz elég.

WP_20140725_011.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anera.blog.hu/api/trackback/id/tr386544939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
gasztronómia, Bánffy Szalon, kultúra, történelem, Vukmír = én:)
süti beállítások módosítása