A tésztához: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg szőlőcukor, 2 tojás, citromhéj
A krémhez: 1 dl limoncello, 4 tojássárgája, 4 dl tej, 10 dkg szőlőcukor, 1 vaniliás cukor, 5 dkg keményítő
Ahogy a képen is látszik a tej, az teljes tej, egyébként a piacon 200 Ft/liter, tehát olcsó,nincs pasztőrözve sem, sem egyéb művelet alá vetve. Érzékeny gyomrúak, tehenet eddig a közelből nem látók persze fogyasztás előtt forralják fel, de egyébként abszolút érdemes ezt venni, benne van minden, teljesen más íze van, mint azoknak a vizezett permeátumos löttyöknek, amiket tejként árulnak:) Hogy a 0%os zsírtartalmú borzalmakról ne is beszéljünk:) Illetve nem más íze van, hanem ennek van tejíze!:) Én ezen nőttem fel, volt hogy a nagymamám (akit amúgy valami oknál fogva kismamának hívtunk, de már nem emlékszem rá, hogy miért is:) kiment az istállóba megfejte a tehenet, majd azt vacsoráztunk. Az egyik legfinomabb ital a világon a még tehénmeleg tej:) Na de félre a nosztalgiával:)
A limoncello egy olasz citromlikőr, nyilván valami márkásabb jobb lett volna, ezt egy szupermarketben vettem 2800 Ftért:) Kicsit kesernyés az íze, nekem magában nem ízlik.
A tésztához egyszerűen összegyúrom a hozzávalókat és fél órára hűtőbe teszem.
Utána tortaformába teszem (lehet bohóckodni sütőbabbal, ilyesmivel, én nem szoktam) és kb 20 perc alatt sül meg.
A krémhez felforralom a tejet a vaníliáscukorral. Közben felverem a tojássárgákat a cukorral, hozzáadom a likőrt és a keményítőt. Belecsorgatom a tejbe és kis tűzön sűrűre főzöm. Majd rásimítom a tésztára.
A citromokat felszeletem és cukros vízben főzöm pár percig, majd ráfektetem a torta tetejére. Mehet éjszakára a hűtőbe:)
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.