Ha már a piacon jártam ma, vettem másfél kiló áfonyát és gyorsan összedobtam belőle egy kis szörpöt és lekvárt:)
Hozzávalók: 1,5 kg áfonya, 1,2 kg nádcukor, pektin, víz, borkősav
Az áfonyát megmosom és annyi vízzel, ami éppen csak ellepi felrakom főni. Egy krumplinyomóval nekiesek és összetördelem közben:) 5 perc forralás után átszűröm. Mivel lekvárt is akarok csinálni belőle nem passzírozom át, csak finoman. A püré 90 dkg lett, amihez 30 dkg cukrot raktam és visszaraktam főni, miután felforrt beletettem a pektint egy kis cukorral elkevertem, 5 percig forraltam és mehet üvegekbe:)
Az áfonyalé 1,4 liter lett, ehhez hozzátettem egy kiló cukrot és összeforraltam őket. Belekevertem 1 gr borkősavat és kész is a szörp. A legkisebb üvegben a maradék szörphöz tettem citromfüvet és hagyom egy-két napig állni. Kiváncsi vagyok milyen íze lesz:)
És akkor a pektinről. Egy természetes lekvárzselésítő cucc, kevesebb cukort igényel, mint a dzsemfixek. 1 kg gyümölcshöz kell 20-30 dkg. A cukorral kell összekeverni és úgy hozzáadni a lekvárral. Ez a doboz 840 Ft volt és 10 kg gyümölcshöz elég.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.