Nem volt itthon kenyér, gyorsan csináltam egy kis cipót:)
Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tasak porélesztő, 2 dl víz, egy kis só, szezámmag,lenmag és lenmagolaj (ebből egy kicsi fél kilós kenyérke lesz, lehet készíteni dupla adagban is)
Az első teendő a sütő bekapcsolása:) Nekem sima gáztűzhelyem van, fogalmam sincs hőfokokról, a 8 fokozatból a 6-on sütöm. :) De jó meleg legyen:)
A lisztet, ízlés szerinti sót (én egy fél teáskanálnyit tettem bele) és a magvakat összekeverem, az élesztőt beleöntöm a langyos vízbe és elkeverem.
Veszem a tésztakeverőt és szépen belecsorgatom az élesztős vizet a lisztbe.
Miután tészta formája lett, nekiállok kézzel gyúrni, kb 5 percig dagasztom.
Ha kész egy jénait kikenek a lenmagolajjal (persze sima napraforgó olaj is jó:), kézzel csinálom s utána az olajos kezemmel átgyúrom még egyszer a tésztát és beleteszem a tálba. Elég picike lesz, de ez ne riasszon meg, mivel nincs kelesztve. Majd a sütőben a melegben megkel:) Lefedem a jénait (lehet kerámia vagy más tál is, a lényeg, hogy legyen lefedve. Így sütöm 25 percig, majd leveszem a tetejét és még 10 percig, amíg szép piros nem lesz.
Így néz ki a belseje:
Kacsazsírral és magyaros tehéngomolyával szuper kis vacsora volt:) Még forrón a legjobb:) Azt az ízt sajnos nem tudom elérni, amit a nagymamám a jó kis fatüzelésű kályhában, de nagyon finom így is:) Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.