Nagyon szeretek kenyeret is sütni, ahogy már láthattátok is többször:) Most igaziból bundáskenyérre vágytam, így úgy döntöttem, hogy ma sütök egy kis kenyeret és holnap este ebből lesz bundáskenyér vacsira:)
Az alapreceptem szerint fél kiló liszt, 3 dl folyadék, 3 dkg élesztő, kis só és ezt mindenfélével variálva, többféle liszttel különböző kenyereket lehet készíteni:)
A hozzávalók: 1/2 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1/2 dl lenmagolaj, 2,5 dl langyos víz, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál xilit, 1 teáskanál só, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál szezámmag.
Első lépésként az élesztőt elkeverem a langyos vizzel és a radiátorra teszem:) Egy tálba teszem a lisztet, a xilitet, sót, az összenyomott fokhagymát és a magvakat. Ráöntöm az olajat, majd a robotgéppel (van tésztagyúrós karja, ha ilyen nincs simán kézzel is lehet gyúrni) egy kicsit tészta formájúra dolgozom úgy, hogy közben az élesztős vizet apránként adagolom. Miután tészta lett belőle kézzel dagasztom 5 percig. A tönköly szinte egyáltalán nem ragad, lehet rendesen dagasztani, nem úgy, mint a rozst:)
Majd letakarva, meleg helyen kelesztem 1 órán keresztül. Egy jénait lenmagolajjal kikenem, majd átgyúrom kicsit a tésztát és belerakom a jénaiba. Fél órán keresztül lefedve sütöm, majd 15 percig a fedő nélkül. Ropogós nem lesz és elég tömör a tészta. Ha lazább kenyeret szeretnél, akkor sima teljeskiőrlésű búzaliszttel készítsd vagy kenyérliszttel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.