A hozzávalók: 30 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 csomag friss élesztő, 3 dl langyos víz, pici olaj
Legelőször is az élesztőt belemorzsolom a vízbe, összekeverem, kicsit állni hagyom. Ilyen zavaros trutyi lesz:)
A két lisztet összeszitálom, hozzáadok egy fél teáskanál sót, majd fogom a dagasztót és szépen elkezdem hozzácsorgatni az élesztős vizet. Addig keverem így, amíg tészta állaga lesz. Utána kézzel dagasztom tovább. A rozsliszt szinte levakarhatatlan a kézről, de ez nem kell, hogy zavarjon. Kb. 5 percig gyúrom.
Meleg helyre teszem másfél órára kelni. Mivel már elég hideg van, de fűtés még nincs, be szoktam kapcsolni a gázsütőt és fölé, a tűzhelyre teszem a tésztát, ahol száll fel a meleg levegő.
Szép nagyra meg fog kelni. Utána beleteszem egy kiolajozott jénaiba és lefedve beleteszem a sütőbe. Lefedve fél órát sütöm, majd fedő nélkül 10 percig. Isteni ropogós héja lesz:) És egyébként szép tömör szerkezete. Két konyharuhába tekerve szoktam tárolni, akár egy hétig is eláll.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.