Ahogy ígértem már a héten a facebookon, megmutatom, hogy mi is az a tejlekvár!:) Valami elképesztően finom édesség, ami akár magában, akár kaláccsal, akár vajaskenyérrel, akár keksszel, akár teasüteménnyel isteni:) Olyan íze van, mintha folyékony formában vennéd magadhoz a tejkaramellát:)
Persze nem egy diétás étel:)
A hozzávalók: 1 liter tej, de felejtsétek el a boltban kapható 1,5 meg 0,1 zsírszázalékos vizes vackokat, valódi, zsíros tehéntej kell hozzá. A legjobb a nyers tej természetesen (ahogy a tehénből kijön, pasztőrözve sincs), ha az nincs, akkor 3,6-os. 1,5 dl sűrített tej, 10 dkg akácméz, 15 dkg barnacukor, 1 teáskanál sütőpor, kis só. Esetleg vanília rúddal lehet ízesíteni.
Az elkészítése rendkívül egyszerű, csak időigényes. (2- 2,5 óra). Egy magas falú lábosban, hogy ne fusson ki, felteszem a tűzre az összes hozzávalót egyszerre, folyamatosan kevergetve felforralom. Utána alacsonyra veszem a lángot és pár percenként megkeverve addig főzöm, amig puding állagú nem lesz. Ez két óra kb. Ebből a mennyiségből két kisüveg lekvár lesz. A hűtőben eláll pár hétig, de egészen biztos elfogy pillanatok alatt:)
Ilyen rondán rotyog, időnként puffog is:)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.