gasztronómia, Bánffy Szalon, kultúra, történelem, Vukmír = én:)

2014. szeptember 22. 15:02 - beloke

Rozsos cipó

WP_20140920_001.jpg

A hozzávalók: 30 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 1 csomag friss élesztő, 3 dl langyos víz, pici olaj

WP_20140919_005.jpg

Legelőször is az élesztőt belemorzsolom a vízbe, összekeverem, kicsit állni hagyom. Ilyen zavaros trutyi lesz:)

WP_20140919_006.jpg

A két lisztet összeszitálom, hozzáadok egy fél teáskanál sót, majd fogom a dagasztót és szépen elkezdem hozzácsorgatni az élesztős vizet. Addig keverem így, amíg tészta állaga lesz. Utána kézzel dagasztom tovább. A rozsliszt szinte levakarhatatlan a kézről, de ez nem kell, hogy zavarjon. Kb. 5 percig gyúrom.

WP_20140919_007.jpg

Meleg helyre teszem másfél órára kelni. Mivel már elég hideg van, de fűtés még nincs, be szoktam kapcsolni a gázsütőt és fölé, a tűzhelyre teszem a tésztát, ahol száll fel a meleg levegő.

WP_20140919_009.jpg

Szép nagyra meg fog kelni. Utána beleteszem egy kiolajozott jénaiba és lefedve beleteszem a sütőbe. Lefedve fél órát sütöm, majd fedő nélkül 10 percig. Isteni ropogós héja lesz:) És egyébként szép tömör szerkezete. Két konyharuhába tekerve szoktam tárolni, akár egy hétig is eláll.

WP_20140919_010.jpg

 

Címkék: kenyér
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anera.blog.hu/api/trackback/id/tr276720691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
gasztronómia, Bánffy Szalon, kultúra, történelem, Vukmír = én:)
süti beállítások módosítása